piątek

przepisy MHD: Triffle ciemny

450 g mrożonych jagód
skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki dżemu żurawinowego
2 lampki sherry
4 łyżki alkoholu wiśniowego (cherry brandy lub nalewki)
100 g biszkoptów języczków
250 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
wisienki koktajlowe

1. Jagody mieszamy ze skórką pomarańczową, dżemem żurawinowym i 1/2 startej czekolady.
2. Biszkopty lekko kruszymy.
3. Śmietankę ubijamy z wanilią, cukrem pudrem, kakao i odrobiną alkoholu wiśniowego
4. Następnie ubijamy z mascarpone.
5. Na dno naczynia wysypujemy garść jagód, posypujemy biszkoptami, skrapiamy sherry i likierem, układamy warstwę masy śmietanowej i tak, aż wyczerpią się składniki. Na wierzchu powinna być warstwa masy mascarpone.
6. Posypujemy resztą startej czekolady i przystrajamy wisienkami.