piątek

przepisy MHD: Triffle jasny

1 opakowanie mrożonych malin
2 cienkie kręgi miękkich biszkoptów
3/4 szkl dżemu malinowego
100 g kruchych biszkoptów języczków
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 szklanki słodkiego sherry
6 łyżek nalewki malinowej lub miodu pitnego
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 ml śmietanki 36%
perełki cukiernicze do dekoracji

1. Maliny mieszamy z miodem i 1/2 skórki z cytryny.
2. Biszkopt smarujemy dżemem, do dużej miski wrzucamy garść malin, na wierzchu układamy kawałki jednego biszkopta.
3. Kruszymy języczki, mieszamy z resztą skórki cytrynowej i częścią posypujemy biszkopt
4. Mieszamy sherry z nalewką/miodem pitnym, częścią zalewamy biszkopt - odstawiamy, żeby się trochę przegryzło.
5. Ubijamy śmietankę z wanilią, cukrem pudrem i odrobiną nalewki/miodu. Trzymamy w lodówce.
6. Na biszkopt wysypujemy część malin, przykrywamy drugim biszkoptem z dżemem, posypujemy częścią języczków, zalewamy alkoholem, układamy część malin. Tak tworzymy warstwy, aż skończą nam się składniki.
7. Na wierzch wykładamy śmietanę, posypujemy perełkami.